december 22, 2011

Hvaler forstyrres af undervandslyd

Share

Hvaler forstyrres af undervandslyd

Schweiziske forskere finder beviser for, at menneskeskabt støj under vandet forstyrrer hvalers kommunikation.

Forskerne undersøgte blåhvaler udfor Canadas kyst i et område, hvor der blev foretaget seismiske undersøgelser af havbunden. Undersøgelserne blev foretaget med udstyr, der normalt anses for at have en lav påvirkning af det marine liv, fordi det fungerer med et lavere lydtryk end der normalt bliver anvendt til den slags undersøgelser.

Det til trods, opdagede forskerne en markant ændring i hvalernes kommunikation når de seismiske undersøgelser foregik.
Undersøgelserne foregik i et område, hvor hvalerne søger føde, og hvor deres kommunikation består af en række korte kald, som dyrene benytter til kommunikation over korte afstande – i modsætning til de længere hvalsange, som kan høres flere tusind kilometer væk.

Når de seismiske undersøgelser stod på, registrerede forskerne 250 procent flere kald end når der kun var normal baggrundsstøj.

Det får forskerne til at antage, at hvalerne er nødt til at gentage sig selv, fordi deres lyde bliver overdøvet eller forstyrrede af de seismiske undersøgelser.

”Vores undersøgelse siger ikke noget om, hvorvidt det øgede antal kald er negativt for dyrene,” siger Dr. Lucia Du Iorio fra forskerholdet. ”Men selvfølgelig er det ikke positivt og det kan være stressende.”

Seismiske undersøgelser bliver foretaget ved at der bliver sendt lydbølger ned gennem havbunden for at afsløre bl.a. olie- og gasaflejringer. Nye teknikker bruger et mindre lydtryk end tidligere, men altså stadig nok til at det forstyrrer hvalerne.

”Men det er tydeligvis ikke kun lydtrykket, der er vigtigt,” siger Dr. Di Iorio.”Så en af de ting man kunne gøre, var jo at gennemføre undersøgelserne i de perioder, hvor der ikke er en masse hvaler i området.”

Adskillige rapporter har i de senere år sat fokus på konsekvenserne af menneskeskabtstøj i verdenshavene.

Bland andet har en rapport konkluderet at oceanernes konstante baggrundsstøj fra skibsskruer er blevet fordoblet for hvert tiår i Stillehavet.

Tidligere i år indvilgede det russiske oliefirma Sakhalin Energy i at afbryde en række seismiske undersøgelser, fordi de foregik i det område hvor den udryddelsestruede vestlige gråhval søger føde om sommeren. Der er 130 hvaler af den art tilbage.

Kilde: www.bbc.co.uk, 23/09/2009