juli 18, 2012

Hvaler beskytter hørelsen

Share

Hvaler beskytter hørelsen

Ny forskning viser, at hvaler selv kan beskytte hørelsen i stadig mere støjfyldte oceaner.

 

Forskere har længe vidst, at menneskeskabt støj i verdenshavene udgør en alvorlig trussel mod især havpattedyrene. Nu er der måske lidt håb forude.

Forskere fra universitet på Hawaii har opdaget, at hvaler kan beskytte ørerne mod kraftig støj ved at skrue midlertidigt ned for hørelsen; på samme måde som når mennesker stikker pegefingrene i ørerne.

Forskerne har endnu ikke fundet ud af præcist hvordan hvalerne gør det, men de har set de første tegn på, at noget lignende sker.

"Det svarer til at stikke noget i ørerne når der flyver en flyvemaskine forbi," siger marinebiolog og forskningsleder Paul Nachtigall. "Det er ligesom en volumenkontrol."

Selv om der er behov for yderligere undersøgelser, giver resultaterne indtil videre grund til optimisme for at der kan udvikle varslingssignaler, der kan advare havpattedyr mod støjfarer.

I undersøgelsen lærte forskerne en halvspækhugger (Pseudorca crassidens) at kontrollere hørelsen ud fra samme principper som Pavlovs hunde. Forskerne spillede gentagne gange en stille, pulserende tone, der efter et stykke tid blev afløst af en kraftigere lyd.

Efter nogle gentagelser lærte hvalen at ''skrue ned' for hørelsen.

Peter Madsen, der er professor i marinebiologi ved Aarhus Universitet, roser undersøgelsen fra Hawaii, men advarer i avisen New York Times mod at lade resultaterne betyde, at arbejdet for at nedbringe undervandsstøjen går i stå.

Kilde: New York Times, 16/07/2012