december 23, 2011

Hval får høretest

Share

Hval får høretest

Forskere griber sjælden lejlighed til at lave en høretest på strandet hval i Florida.

Den strandede hval er af den sjældne type næbhvalen, der normalt lever på store vanddybder.
Da en lokal beboer ved Key West opdagede hvalen, der havde forvildet sig ind på lavt vand, blev forskere straks tilkaldt.
Hvalenshørelse er interessant at få undersøgt, fordi naturforkæmpere gennem flere år har haft en ophedet debat med den amerikanske marine om, hvorvidtstøjen fra militære sonar-anlæg kan skade hvaler og delfiner.

Den amerikanske marine bruger i forvejen specialtrænede delfiner til bl.a. at opspore undervandsminer.

Forskerne Doran Houser og Jim Finneran foretog høretesten på den godt seks meter lange hval, der fik sat fire transducere på ryggen med sugekopper. En til at udsende rentoner og tre til at måle hvalens hjerneaktivitet.
Forskerne fandt ud af, at hvalen kan høre lyde op til 90Kilohertz og ned til 10 hertz. Mennesker kan normalt høre ned til 20 hertz. Andre hvaler kan normalt høre op til 150 kilohertz.

”Det er første gang vi har haft mulighed for at lave så omfattende høreprøver på et af disse dyr,” siger Jim Finneran. ”Så vi ved faktisk ikke, om den er repræsentativ for arten – eller om den har mistet en del af hørelsen med alderen. Vi ved det ikke, men det er da en begyndelse.”

Efterhøretesten var gennemført, rykkede et hold frivillige ind for at tage sig af hvalen. De kæmper formentlig op ad bakke, for der findes ikke eksempler på, at en næbhval har overlevet at være i menneskehænder. Alene det at fremskaffe de særlige blæksprutter, der er hvalens primære fødekilde, er særdeles vanskeligt.

Kilde: www.miamiherald.com, 22/06/2008