december 29, 2011

Hormonbehandling kan skade hørelsen

Share

Kvinder, der modtager hormonbehandling efter overgangsalderen, har muligvis risiko for at få forringet hørelsen. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
I undersøgelsen deltog 64 kvinder, hvoraf halvdelen fik hormonindsprøjtninger. De hørte mellem 10 og 30% procent dårligere end dem, der ikke gjorde.

Gruppen af kvinder, der fik hormonbehandling, fik dog ikke kun problemer med nedsat hørelse. Undersøgelsen viste også, at hjernens evne til at behandle informationen blev nedsat med gennemsnitligt 30%.

"Det vil være mest mærkbart i situationer, hvor der er megen baggrundsstøj og hvor informationerne skal filtreres og prioriteres på en måde, så man kan forstå dem. Den mest oplagte situation er en sammenkomst, hvor mange mennesker taler samtidig og man forsøger at koncentrere sig om at høre, hvad en bestemt person siger," fortæller Robert Frisina, der har stået i spidsen for undersøgelsen på universitetet i Rochester.
"Denne type hørenedsættelse forekommer helt naturligt når vi bliver ældre, men det virker som om ældningen, når det drejer sig om hørelsen, er blevet fremskyndet hos disse kvinder," siger han.

Andre forskere har taget undersøgelsens resultater med en vis portion skepsis, da nedsat hørelse ikke tidligere har været dokumenteret som bivirkning af hormonbehandlinger - på trods af at behandlingsmetoden har været anvendt gennem flere år.

Kilde: New Scientist