december 29, 2011

Høreværn som pille

Share

Amerikanske soldater skal om kort tid deltage i et forsøg, hvor de skal beskytte ørerne ved hjælp af kosttilskud. Det skriver tv-stationen CNN på sin hjemmeside.

Pillen er indtil videre blevet testet på dyr med lovende resultater og vil måske kunne give hel eller delvis beskyttelse mod høretab, hvis øret udsættes for kraftige lyde.

600 marinesoldater skal nu afprøve pillerne ved daglige skydeøvelser over to uger. De skal dog stadig beholde de normale høreværn på under øvelserne.

Omkring 10 procent af de soldater, der deltager i skydeøvelser, mister en del af hørelsen selv om de bruger høreværn. Forskerne bag pillen forventer at den vil få tallet til at falde, selv om pillen aldrig ligefrem vil kunne erstatte traditionelle høreværn.

Forsøg på at lave piller, der kan fungere som høreværn er ikke noget nyt fænomen. Allerede for ti år siden arbejdede israelske forskere med kosttilskud af magnesium, der skulle have en gavnlig effekt. Nu er der imidlertid mere fokus på antioxidanter, bl.a. C og E vitaminer.

Årsagen er, at høreskader ved voldsom støjpåvirkning ikke altid skyldes at skaderne idet indre øre opstår på grund af det høje lydtryk. Ofte får det i stedet det indre øre til at producere skadelige oxygenmolekyler, der kendes som 'frie radikaler'. Antioxidanter neutraliserer de frie radikaler, men hvis støjen er for voldsom, kan de naturlige antioxidanter ikke følge med.
Derfor er antioxidanter i pilleform formentlig en god måde at forebygge støjbetingede høreskader på.

Kilde: cnn.com