december 23, 2011

Høreværn i skolen

Share

En skole på Fyn stiller høreværn til rådighed for eleverne, så de bedre kan koncentrere sig, når der skal læses eller løses matematikopgaver i klassen. Et pædagogisk redskab, siger skolen, mens andre mener det er tegn på et alvorligt støjproblem i Folkeskolen.

Kragsbjerskolen i Odense er en af de danske skoler, der tilbyder eleverne at brugehøreværn i forbindelse med, at de skal fordybe sig i stoffet. Det skyldes dog ikke kun, at der gennem de senere år er kommet meget merestøj i skolerne.

”Det er ikke derfor, vi har indført høreværn,” siger viceskoleinspektør Birgitte Sonsby. ”Vi ser det mere som et tilbud til elever, der lærer bedst ved at kunne lukke uro ude og koncentrere sig fuldt ud,” siger hun.

Hans Henrik Knoop, der er lektor i pædagogisk psykologi ved Århus Universitet og ekspert i læreprocesser, mener at høreværn kan være den helt rigtige løsning for nogle elever. Dog er der alt for meget støj i undervisningen, siger han. ”Det er vigtigt at lærerne har gode arbejdsbetingelser.”

”Hvis nogen er så generet af larm, at de ikke kan koncentrere sig om at lave noget, så kan høreværn være en løsning. Men det må aldrig blive en langsigtet løsning at isolere elever ved at give dem høreværn på,” siger Thomas Damkjær Petersen fra foreningen Skole og Samfund. ”Støjniveauet er for højt i skolen. Det er dokumenteret i mange undersøgelser, og når det er dårligt for lærerne, er det også dårligt for børnene.”

I Danmarks Lærerforening har man det heller ikke helt godt med høreværnene. Astrid Schjødt Petersen er formand for foreningens arbejdsmiljøudvalg. Hun mener, det er fint at bruge dem som pædagogisk redskab til elever, der lærer bedst i stilhed, men mod støj i klasserne må de kun være en nødløsning.
Hun ser støjproblemet i skolerne som et politisk problem.

”De nye kommuner nedlægger skoler og slår dem sammen. Men de glemmer nogle gange at få bygningerne tilpasset,” siger hun.

Kilde: Fyens Stiftstidende, 13/05/2008