Høreværn

Share

 

Høreværn findes i mange udgaver. På støjende arbejdspladser (afhængigt af arbejdets art) bruges ofte specialfremstillede hovedtelefoner, som f.eks. kan være konstrueret med mulighed for musik - eller på en sådan måde, at tale kommer igennem, mens maskinstøjen bliver dæmpet.

I andre sammenhænge er et par ørepropper den mest effektive måde at skrue ned for støjen på. Lige meget om man borer huller i væggen, går til koncert, er på diskotek eller på anden måde udsætter sig for høje lyde.

Ørepropper kan købes på apoteker, i supermarkeder, i kiosker og på mange musikfestivaler. Fordi man går til koncert med ørepropper betyder det ikke, at man ikke kan lide musikken - det betyder bare, at man passer på sin hørelse.
De fleste ørepropper fjerner mellem 10-20 dB af støjen, og det kan være afgørende for, om hørelsen tager skade eller ej. Dog skal propperne placeres rigtigt for at dæmpe optimalt!

 

Den billigste type ørepropper er små, gule og lavet af skum. De koster omkring 5 kroner for et sæt. De dæmper dog ikke lyden lige meget i alle frekvenser, men hovedsagelig i diskant og mellemtoneområdet. Dette kan have betydning i forhold til at få det fulde udbytte af musik, men hvis man bare skal slå græs eller arbejde med en larmende maskine, er de udmærkede.

 

Hvis man ofte går til koncert eller på diskotek, kan det anbefales at købe de såkaldte juletræer (hentyder til formen). Et juletræ i hvert øre koster fra 30 kroner og opefter. Fordelen er, at de dæmper mere "bredt" i alle frekvenser, så det nærmest svarer til, at man skruer ned for lyden.

 

Hvis man er udøvende musiker, kan man anskaffe sig de såkaldte musikerhøreværn, som er formstøbte til øret og fås med filtre, der dæmper f.eks. 15 eller 25 dB. Formstøbte ørepropper koster mellem 1500 - 2000 kr.