december 29, 2011

Høretest til småbørn virker ikke

Share

Den såkaldte Boel-test, som de sidste 30 år har været brugt til at undersøge småbørns hørelse, er ubrugelig. Testen udføres af sundhedsplejersker på syv-otte måneder gamle børn for at se, om de reagerer på lyde.
En undersøgelse med knap 2500 børn afslører nu, at Boel-testen ikke fungerer. Sundhedsplejerskerne kommer med testen til at overse helt døve børn, mens forældre til normalthørende bliver unødigt nervøse.

I testen, der er foretaget på Hillerød Sygehus, har man fulgt børn i fem år og sammenlignet resultaterne fra deres Boel-teste med, hvor mange af børnene, der senere havde fået et behandlingskrævende høretab. Det viste sig, at testen havde overset seks helt døve børn.
Andre forældre fik besked på, at deres barn ikke kunne høre og blev sendt videre til undersøgelser på en høreklinik. Det drejede sig om 14 procent af børnene - men efterfølgende er der ikke konstateret høreproblemer hos nogen af dem.
"Det giver både en udgift til samfundet og ikke mindst nogle forældre, som helt unødigt bekymres, men det værste er, at de døve børn ryger igennem, siger børnelæge Susanne Holst Ravn.

1. september begynder den obligatoriske hørescreening af alle danske spædbørn. Den bliver foretaget med elektroniske apparater, som måler ørets reaktion på lyd gennem en computer,

Kilde: Politiken