Høretelefoner og earbuds

Share

Kære Lotte Rømer (eller hvem der besvarer denne mail)

Mit spørgsmål er, om der er nogen viden om forskellen på høretelefoner og earbuds (de små høretelefoner man sætter fast i øregangen) hvad angår risikoen for at få nedsat hørelse som følge af at lytte til musik.

En del personer jeg har talt med, mener at vide at risikoen er mindre med høretelefoner, men jeg kan ikke finde nogen data. Og jeg synes at det lyder ulogisk...det må vel være tiden og lydstyrken der betyder noget?

Håber at du kan svare!

MVH
Jesper Erdal

Kære Jesper,

Allerførst vil jeg lige pointere, at breve sendt til Lottes Sider selvfølgelig vil blive besvaret af mig! Breve, der er sendt til hoerelse.info som sådan, vil normalt blive besvaret af hoerelse.infos redaktion.

Og nu til dit spørgsmål om høretelefoner - eller hovedtelefoner, som de også kaldes. Efter at have forhørt mig hos to forskellige akustikere kan spørgsmålet i første omgang besvares meget kort:
Der findes - hverken mig eller akustikerne bekendt - ikke nogle præcise data/undersøgelser om, hvorvidt der er større risiko ved brug af de små høretelefoner. Begge akustikere mener dog, at det udelukkende - som du skriver - handler om lydstyrken og det tidsrum, vi er udsat for lydtrykket. For øret er principielt ligeglad med, om lyden kommer fra den ene eller den anden model høretelefoner.
Når dette er sagt, er der jo så lige spørgsmålet om, hvordan vi som lyttere bliver i stand til at bedømme, hvor højt vi egentlig skruer op for musikken - og hvor længe vi f.eks. går rundt med earbuds i ørerne. For relativt få år siden sagde man, at ved brug af høretelefoner må det ikke være højere, end at man stadig kan kommunikere med omverdenen, f.eks. høre dørklokken eller én, der kalder. Med de små earbuds, som i mange tilfælde ’lukker’ øregangen, kan denne regel næppe bruges mere.
For ikke mange måneder siden blev der råbt vagt i gevær med hensyn til MP3-afspillere (der som regel bruges med earbuds), hvilket man bl.a. kan læse om her på portalen undernyheder. En af grundene er, at mange, især unge mennesker, åbenbart hører musik på deres MP3 dagen lang. Dvs. det er den vedvarende og høje belastning af ørerne, der giver øget risiko for høreskader.

Endelig er der spørgsmålet om lydkvalitet. Mange hi-fi- og musikelskere - ligesom musikerne selv - ville ikke drømme om at bruge earbuds, hvis de virkelig skal nyde musikken, bl.a. fordi den form for høretelefoner ofte giver et ’fladt’ og meget komprimeret lydbillede. Så sagt på en anden måde:
Efter min mening kan der være mange andre grunde end risici for høreskader til at købe sig et par ordentlige headsets med god lyd!

Mange hilsner
Lotte