december 22, 2011

Høretab kan skyldes nyreproblemer

Share

Australsk undersøgelse finder sammenhæng mellem nedsat nyrefunktion og høretab.

Traditionelt set har nyreproblemer været signal om risiko for slagtilfælde eller hjertesygdomme, men ældre mennesker, der oplever problemer med nyrerne, bør også finde tid til at få foretaget enhøreundersøgelse. En ny undersøgelse viser nemlig, at ældre, der lider af kroniske nyreproblemer har større risiko for samtidig at havehøreproblemer end deres jævnaldrende.

I en undersøgelse blandt mere end 2.500 australiere på 50 år og opefter, fandt forskere ved universiteterne i Sydney, Melbourne og Macquarie, at knap 55 procent af forsøgsdeltagerne, der led af kroniske nyreproblemer, også havde ethøretab - mod kun 28 procent af de nyreraske deltagere.

30 procent af deltagerne med svækkede nyrer havde et atort høretab, mens det kun var tilfældet for ti procent af de raske.

”Sammenhængen kan formentlig forklares med strukturelle ligheder og funktioner mellem vævet idet indre øre og i nyrerne,” siger professor David Harris fa Sydney, som har været med til at lave undersøgelsen. ”Samtidig kan giftstoffer, der ophober sig i nyrerne, ødelægge nerverne – også dem i det indre øre.”

En del af den medicin, der i dagbruges til at behandle kroniske nyreproblemer, kan desuden være årsag til høretab.

Kilde: www.themedguru.com, 03/10/2010