december 27, 2011

Høretab i julegave

Share

Høretab i julegave

Legetøj med lyd i står højt på ønskesedlen hos mange børn. Men før man opfylder børnenes ønsker, er det en god i de at undersøge, hvor meget legetøjet larmer. Er man ikke opmærksom, risikerer man at give børnene en støjskade til jul.

For at beskytte sine børn mod kraftig støj fra larmende legetøj, er det altid en god ide at lytte til legetøjet inden man køber det. For støjen er i mange tilfælde så kraftig, at den kan ødelægge små piger og drenges hørelse.

Nogle almindelige typer legetøj til småbørn – rangler, musiklegetøj, legetøjstelefoner og legetøjspistoler – er nemlig så kraftige, at de er uegnede til brug for småbørn.

Når man som voksen står med et stykke larmende legetøj i hånden, kan det virke ganske harmløst, selv om det udsender en forholdsvis kraftig lyd. Men for et lille barn med kortere arme og en langt mere følsom hørelse, kan lyden fra et stykke legetøj, der kommer helt tæt på øret, have en skadelig virkning på hørelsen.

Et par eksempler på legetøj, der kan skade hørelsen:

  • Legetøj, der forstærker barnets stemme (fx legetøjsmegafoner) kan i visse tilfælde forstærke op til 135 dB, hvilket svarer til et jetfly, der er ved at lette.
  • Musiklegetøj som elguitarer, trommer og horn kan i visse tilfælde støje op mod 120 dB
  • Visse rangler og pivedyr kan støje op til 110 dB. Det svarer - lydmæssigt - til at have en motorsav i børneværelset.

Kilde: www.hear-it.org