december 22, 2011

Høretab hyppige i amerikansk motorsport

Share

Racerkørere og tilskuere har høj risiko for høretab, hvis de ikke bruger høreværn. Det viser en amerikansk undersøgelse.

Undersøgelsen er foretaget af National Institute for Ocupational Safety and Health - en slags amerikansk pendant til arbejdstilsynet, der har undersøgt støjniveauet i de biler, der bliver brugt i de såkaldte NASCAR-ræs.
Undersøgelsen viste, at blot 30 sekunder i cockpittet udenhøreværn ville betyde ethøretab på grund afstøjskade.

Mekanikere og teknikere, der arbejder i pitten, kan i gennemsnit tåle at stå i larmen i seks minutter uden beskyttelse inden dereshørelse tager skade.

Selv om der er blevet målt op til 100dB når racerbilerne kører forbi på banen og 105 dB på fem meters afstand i selve værkstederne ved banen, er det suverænt mest støjende sted dog cockpittet, hvor støjen i gennemsnit ligger på 119 dB.

Problemerne er ikke ukendte for chaufførerne, der så småt er ved at få øjnene op for støjens skadelige virkninger. Stort set alle ældre kørere, der ikke har brugt høreværn, bruger i daghøreapparater.

En af NASCAR-ligaens mest vindende kørere, den nu pensionerede Richard Petty, gik til ørelæge som 57-årig. Han havde mistet 85 procent af sin hørelse.

Kilde: Orlando Sentinel, 15/02/2009