december 22, 2011

Høretab får delfiner til at strande

Share

Høretab får delfiner til at strande

Undersøgelser af strandede delfiner afslører, at mange af dem har høreskader. Forskere giver menneskeskabt forurening en stor del af skylden.

I en helt ny undersøgelse har forskere undersøgt delfiner, der af uforklarlige årsager er strandet langs de amerikanske kyster. Til forskernes store overraskelse, viste det sig, at hele 57 procent af de mest almindelige delfiner (på dansk ’Øresvin’ eller ’kortnæbbet delfin) og 36 procent af de rutandede delfiner havdehøretab, da de fik undersøgthørelsen efter de var strandet.

Delfinernes hørelse blev undersøgt på samme måde som når manscreener hørelsen på nyfødte børn.

Da delfiner er afhængige af sonar for at kunne finde vej under havet, har forskere længe haft mistanke om, at nedsat hørelse kunne være en af årsagerne til, at delfiner strander.

”Men det var en stor overraskelse, at det drejer sig om så mange,” siger oceanograf David Mann, der står bag undersøgelsen, de3r er foretaget af Mote Marine Laboratory i Sarasota og University of South Florida.

Der er tidligere blevet forsket meget i delfiners hørelse, men forskere har ikke før set så udbredte høreproblemer.

Årsagerne til høretab blandt delfiner kan skyldesstøj fra skibsmotorer, eksplosioner under vandet, seismiske undersøgelser og kemikalieudslip. Ganske som hos mennesker, kan høretab også være medfødt eller aldersbetinget hos delfiner.

Kilde: naplesnews.com, 6/11/2010