april 23, 2012

Høretab den sjette dyreste sundhedsudgift

Share

Høretab den sjette dyreste sundhedsudgift

Hollandsk undersøgelse viser, at høretab årligt koster staten mere end en milliard Euro.

 

Over hele den vestlige verden stiger udgifterne til sundhed år efter år. Årsagen er, at vi bliver ældre – samtidig med at gennemsnitsalderen for at blive ramt af kroniske sundhedsproblemer er faldende.
Vi har med andre ord brug for hjælp i længere tid.

I Holland har det statslige institut for økonomisk analyse regnet ud, at sundhedsudgifterne vil komme til at kræve næsten en fjerdedel af landets samlede BNP i år 2050, hvis udviklingen fortsætter.

Instituttet har dog også lavet en mere optimistisk analyse, hvor udgifterne til sundhed ”kun” tegner sig for 20 procent af bruttonationalproduktet.

I det samlede sundhedsregnskab, tegnede behandling af høretab sig for 950 millioner Euro i 2007, hvilket gør det til den sjettetungeste post i sundhedsbudgettet.

De dyreste sundhedsudfordringer ligger i behandlingen af hjerte/kredsløbssygdomme og demens.

Selv om vi bliver ældre og ældre, falder antallet af ”raske” år. I Holland er gennemsnitsalderen for at blive ramt af kroniske sundhedsproblemer faldet fra 54,5 år i 1980 til 47,6 år i 2007.
For kvinder er tallet i samme periode faldet fra 54 år til 41,8.
Det betyder mange flere år med behandlingskrævende sundhedsproblemer som fx høretab.

De tre væsentligste årsager til udviklingen er miljø, livsstil og – paradoksalt nok – den medicin, der holder os i live.

Kilde: www.hear-it.org, 19/04/2012