december 27, 2011

Høreskader på bagsædet

Share

Høreskader på bagsædet

Sommerens bilferie ned ad de tyske autobahn’er kan blive en hård omgang for børnenes ører. Især hvis de fordriver tiden på bagsædet med at høre musik i hovedtelefoner.

Uanset hvor moderne en bil man kører i, giver det en del støj at køre med høj hastighed, og det får mange til at skrue højt op for musikken for at overdøve baggrundsstøjen. Resultatet kan blive at det, der skulle have været underholdning og tidsfordriv på turen, kan føre til høreskader og tinnitus.

På en del mp3-afspillere findes der systemer, der begrænser det maksimale lydniveau, men det er langtfra på alle, og på transportable cd-afspillere og analoge walkmen findes der som regel ikke nogen elektronisk lydbegrænser.

Der findes heller ikke nogen europæiske grænseværdier for, hvor højt en afspiller må kunne spille. Og selv om der gjorde, ville det være umuligt at føre ud i livet. Lydniveauet i en walkman afhænger nemlig også af, hvilken type hovedtelefoner der bliver brugt, hvor højt musikken er indspillet og hvor meget batteri der er tilbage.

Professor Henrik Møller er ekspert i lyd og høreskader ved Aalborg Universitet. Hans bedste råd til forældre, der er bekymrede over lyden i børnenes hovedtelefoner, er, at lytte til niveauet inden turen starter – uden baggrundsstøj – og så lave aftaler om, hvor højt der må skrues op.

Kilde: Nordjyske, 23/06/2005