december 22, 2011

Hørescreening af nyfødte mere effektivt end senere undersøgelser

Share

Hørescreening af nyfødte mere effektivt end senere undersøgelser

Børn, der får screenet hørelsen indenfor 14 dage efter fødslen, får bedre resultater end børn, der får en høreundersøgelse efter ni måneder.

En ny undersøgelse har set på alle nyfødte i Holland i perioden fra 2003 til 2005. Det er mere end 570.000 børn.
Forskerne fandt frem til flere end 400 børn, der havde fået konstateret et høretab. Derefter analyserede de børnenes sociale og grovmotoriske udvikling, og så på den overordnede livskvalitet på godt 300 af børnene.
De sammenlignede 183 børn, der var blevet hørescreenet som helt nyfødte (indenfor to uger efter fødslen) med 118 børn, hvor høretabet var blevet opdaget ved en anden type høreprøve efter ca. ni måneder.

Undersøgelsen viser, at de børn, der blev hørescreenede som nyfødte, havde gennemgået en bedre udvikling sprogligt og mere overordnet, og havde en bedre livskvalitet i alderen 3 – 5 år, end de, der først fik konstateret høretabet senere. Formentlig fordi børnene i den første gruppe fik hjælp på et tidligere tidspunkt.

Undersøgelsen er foretaget af forskere ved Leiden Universitet i Holland, og resultaterne er ifølge dem med til at bevise, hvor vigtigt det er at have et effektivt hørescreeningsprogram for spædbørn.

Danmark har hørescreenet alle nyfødte siden september 2004.

Kilde: www.businessweek.com, 19/10/2010