december 27, 2011

Hørerisiko ved mobiltelefoner

Share

Hørerisiko ved mobiltelefoner

Overdreven brug af mobiltelefoner kan gå ud over hørelsen. Nogle eksperter mener at mobilerne skal behandles med varsomhed og i korte intervaller for at undgå høretab.

Mobiltelefoner og anden trådløs kommunikation er ved at blive en uundværlig del af en moderne hverdag. Men der er stor uenighed om, hvorvidt de udgør en helbredsrisiko. Bekymringen drejer sig om de elektromagnetiske stråler, mobiltelefonerne udsender.

En tyrkisk undersøgelse har set på de mulige konsekvenser for hørelsen hos voksne, der hyppigt og i lange intervaller er blevet udsat for elektromagnetisk bestråling fra mobiltelefoner.

Fordi telefonerne bliver holdt tæt ind til hovedet, og fordi telefonernes antenner kun er få centimeter fra det indre øre, bliver hele det auditive system udsat for elektromagnetiske stråler. Undersøgelsen viste, at der er en sammenhæng mellem hyppig brug af mobiltelefon og nedsat hørelse.

Undersøgelsen blev foretaget i tre grupper, der hver bestod af 20 mænd. Den første gruppe brugte deres telefon meget ofte og talte i den i næsten to timer hver dag. Den anden gruppe talte i mobiltelefon cirka 20 minutter hver dag, mens den sidste gruppe aldrig talte i mobiltelefon.

Hos de, der kun talte i 20 minutter hver dag, kunne man ikke måle nogen påvirkning af hørelsen, men hos de mobile storforbrugere var der tydelig forskel i hørelsen i visse frekvensområder i forhold til dem, der sjældent eller aldrig talte i mobil.

Kilde: www.hear-it.org