december 27, 2011

Hørelsen ændrer vores kønsopfattelse

Share

De fleste af os bliver overraskede, hvis vi møder en person, hvis stemme ikke passer til vedkommendes køn. Amerikanske hjerneforskere har gennemført en undersøgelse, der viser at hørelsen påvirker synet i opfattelsen en anden persons køn.

”Det har længe været en gængs opfattelse blandt forskere, at synsindtryk blev behandlet i en del af hjernen oghørelse i en anden, og at de to dele af hjernen ikke rigtig kommunikerede,” siger Marcia Grabowecky, en af forskerne bag undersøgelsen fra Northwestern University i Chicago.

”Men ny forskning tyder på, at masser af information fra forskellige sanser bliver sat sammen lynhurtigt og påvirker hinanden, så vi ikke kun oplever med en sans ad gangen.”

Den undersøgelse, forskerne har gennemført, tyder på, at sammensmeltningen af sanseoplevelser sker på et meget tidligt tidspunkt og at stemmefrekvenser kan ændre på vores opfattelse af det, vi ser med øjnene.

I undersøgelsen blev der brugt enkle toner, der ikke umiddelbart kunne opfattes som værende maskuline eller feminine. Ved at lade tonerne følges med billeder af androgyne ansigter, kunne forskerne se, hvordan opfattelsen af kønnet på personen på billedet skiftede, når frekvensen på tonen blev sat op eller ned.

Undersøgelsen er baseret på et indtil nu ganske spinkelt videnskabeligt bevis for, at lyd kan ændre på vores opfattelse af, hvor feminin eller maskulin en person er.

”Vores syn kan påvirke vores andre sanser,” siger Eric Smith, der har været med til at lave undersøgelsen. ”For eksempel tror vi, at vi hører bugtalerens stamme komme fra dukken. I denne undersøgelse ville vi finde ud af, om hørelsen kunne påvirke synet.”

Når forskerne viste forsøgsdeltagerne et androgynt ansigt samtidig med at de spillede en tone, der befandt sig i det frekvensområde, kvindestemmer normalt ligger i, blev ansigtet overvejende opfattet som feminint. Det omvendte var tilfældet, når ansigtet blev ledsaget af en dybere tone.
Samme mønster tegnede sig ikke, når der blev spillet en tone, der enten var for mørk eller lys til at ligge indenfor det normale taleområde for mænd og kvinder.

Forskerne valgte at fokusere på kønsopfattelse, fordi det er almenmenneskeligt at forsøge at afgøre hvilket køn andre har.

”Vi kender alle sammen følelsen af at møde en androgyn person. Vi har simpelthen brug for at finde ud af – og vil bruge al den information, vi kan finde – for at kunne afgøre en persons køn. Det har været ret væsentligt for den menneskelige evolution, at vi har været bevidste om, hvem der var hanner og hunner, for så vidt angår videreførslen af vores gener,” siger Eric Smith.

Kilde: www.sciencedaily.com 25/10/2007