september 12, 2013

Hørehæmmede: Politikere vil os det ikke godt

Share

Hørehæmmede: Politikere vil os det ikke godt

Danske politikere er på vej til at begå en skæbnesvanger fejltagelse, lyder advarslen fra hørehæmmede i dag. Jyllands-Posten bringer på www.jp.dk en længere artikel om hørehæmmede og de konsekvenser regeringens nylige lovændring vil få for dem og andre høreapparatsbrugere.

 

En række af landets omkring 300.000 hørehæmmede brugere af høreapparater forsøger at advare politikerne om, hvilken foruroligende fejltagelse de er ved at begå, når de i dag tager fat på regeringens lovforslag om at revidere området for høreapparater. Blandt dem er Lotte Rømer, musiker, forfatter og meget benyttet foredragsholder om hørelse. Hun kalder, ifølge JP, situationen for ”katastrofal”.

”Det er klart en forringelse af hørehæmmedes vilkår – uanset hvordan man vender og drejer det. Vi får et A- og et B-hold. Dem, der har råd til at betale for kvalitet. Og dem, der ikke har råd til kvaliteten”, siger Lotte Rømer. Hun mener ikke, at politikerne har sat sig ordentligt ind i sagerne og dermed ikke helt aner, hvad de har gang i.

Hvilke muligheder er der?

Er man hørehandicappet er der i dag to muligheder for at få hjælp til at høreapparat:

Man kan stille sig i køen i det offentlige system. Her er hele udgiften til høreapparatet gratis, men der er ventetider. De varierer fra region til region, men i eksempelvis Aarhus er den i øjeblikket på omkring 100 uger eller næsten to år. Den gennemsnitlige ventetid i Danmark ligger på omkring 35 uger.

Den anden mulighed er at tage sit offentlige tilskud med sig og benytte en privat høreklinik, hvor man, inden for et par dage eller uger, kan få et nyt høreapparat. Afhængig af kvaliteten har egenbetalingen været op til 7.000 kr.

I det kommende lovforslag ligger der en betydelig beskæring af tilskuddet, hvilket formentlig vil betyde, at omkring 7.000 patienter årligt vil flytte sig fra de private klinikker til det offentlige system.

Lotte Rømer advarer imod, at det vil komme til at stille dem, der i forvejen står svagt, endnu dårligere. ”Omkring 50 % af gruppen af hørehæmmede er over 65 år med en folkepension, og for dem er det meget svært at spare penge sammen, for de har ingen penge,” fortæller Lotte Rømer.

Læs hele artiklen her

Kilde: www.jp.dk 23/11/2012