december 07, 2011

Høreforeningen utilfreds med valgtekster

Share

Høreforeningen utilfreds med valgtekster

Kvaliteten af DR og TV2s live-tekster på valgprogrammerne er ikke god nok, mener Høreforeningen.

Det er et stort problem for demokratiet, når en del af befolkningen ikke har mulighed for at følge den politiske debat op til et Folketingsvalg, fordi underteksterne på tv er for ringe.

Det mener Høreforeningen, som har skrevet et åbent brev til DR og TV2 hvor de anmoder om at kvaliteten af teksterne bliver forbedret.

I brevet giver Høreforeningen eksempler på fejlagtige tekstninger, der kommer til at fremstå som direkte meningsforstyrrende.

Blandt andet blev ”rød blok” tekstet som ”Rødby nok”, ”stregen” blev til ”strejken” og ”kurven” blev til ”kurderne”.

Samtidig gør Høreforeningen opmærksom på, at de to tv-stationer heller ikke er gode nok til at gøre opmærksom på, om programmerne er tekstede.

I et svar til Høreforeningen skriver TV2s administrerende direktør Merete Eldrup, at de fejlagtige oversættelser naturligvis heller ikke er tilfredsstillende for TV2, men at man hele tiden arbejder på at forbedre det såkaldte Tekst-Til-Tale (TTT)-system.
Hun skriver dog også, at en procent fejlfri tekstning af direkte programmer aldrig vil kunne opnås.

Med henysn til annonceringen af tekstede programmer, opfordrer Merete Eldrup til, at man tjekker TV2s eget tekst-tv - eller indstiller sit fjernsyn til til, altid at vise tekster, hvis det pågældende program er tekstet. Det kan lade sig gøre, hvis man modtager et digitalt tv-signal.

Ca. 800.000 danskere harhøreproblemer i større eller mindre grad, og omkring 300.000 brugerhøreapparat. For en stor del af disse mennesker, er undertekster en stor hjælp.