Høreapparater

Share

Et høreapparat består af en mikrofon, en forstærker og en højtaler. Funktionen kan sammenlignes med et mikrofonanlæg, hvor f.eks. en foredragsholder taler i en mikrofon, hvorefter lyden forstærkes og til sidst sendes ud i en højtaler. Disse tre funktioner er i et høreapparat meget små og samlet i ét.
Alle høreapparater får den nødvendige strøm via et batteri.

I dag findes der tre typer høreapparater: Bag-øret-apparater, i-øret-apparater og helt-inde-i-øret-apparater (CIC). Som ordene antyder, refererer disse til udseendet og placeringen af apparatet.
Der tales også om analoge og digitale høreapparater. Disse betegnelser refererer ikke til udseendet, men derimod til elektronikken, dvs. måden at forstærke lyd på.

Et analogt høreapparat kan sammenlignes med en almindelig musikforstærker, og har oftest en volumenkontrol. Præcisionen og fleksibiliteten af indstillingerne er begrænset, ligesom apparaterne ikke automatisk kan forstærke lyden forskelligt i f.eks. støjende og rolige omgivelser.
Man kan få analoge høreapparater med både fjernbetjening og flere programmer, men man skal selv skifte mellem programmerne for at høre optimalt i flere forskellige situationer.
Analoge høreapparater kan indstilles enten manuelt med en skruetrækker eller via kabler til en PC eller en programmeringsboks.

Digitale høreapparater har indbygget små og meget avancerede computerchips. Lyden fra mikrofonen omdannes til en digital kode. Dette giver mulighed for mange tekniske finesser, som automatisk styrkekontrol, digital støjdæmpning, automatisk programvalg, samt "intelligent" forstærkning for svage/kraftige lyde samt tale og ikke-talelyde.
Desuden har mange digitale høreapparater en "anti-hyl kontrol".
Langt de fleste digitale høreapparater skal indstilles enten via kabler til en PC eller en programmeringsboks.

I dag kan høreapparater tilpasses til selv meget svære høretab. Dog findes der specielle former for høretab, hvor et høreapparat ikke kan hjælpe - og er der f.eks. slet ikke noget hørelse tilbage, hjælper det ikke meget at sende forstærket lyd ind i øret.

Bag-øret- og i-øret-apparater er som regel udstyret med en telespole, så apparatet kan bruges hvor der er teleslyngeanlæg.

Selvom et høreapparat aldrig bliver det samme som en normal hørelse, giver de tekniske muligheder i dag en lydgengivelse, som er til stor glæde og hjælp for millioner af mennesker verden over.

I Danmark får man høreapparat i det offentlige system eller hos en privat høreapparatforhandler.