december 22, 2011

Høreapparatbatterier bliver miljørigtige

Share

Om et år vil størstedelen af alle høreapparater være produceret uden kviksølv. Det stiller nye krav til høreapparaterne – og til batterierne.

Af hensyn til miljøet, skal batterier tilhøreapparater fremover produceres uden kviksølv. De største batterivirksomheder har indgået en frivillig aftale, der helt fjerner det giftige stof ved udgangen af juni 2011.

Selv om der sker store fremskrift indenfor produktionen af miljørigtige batterier, giver det indimellem problemer for høreapparatbrugere, fordi de alternative batterier i nogle tilfælde afgiver mindre spænding end de gammeldags kviksølvbatterier. Det kan betyde, at høreapparaterne hurtigere løber tør for strøm, får udfald i lyden eller giver advarselssignal om lavt batteriniveau selvom batterierne er ret nye.

Det drejer sig især om høreapparater, der i forvejen har et højt strømforbrug; fx kraftige apparater med stor forstærkning eller apparater med trådløse forbindelser.

Selv om batterifabrikanterne arbejder på at gøre de miljørigtige batterier bedre, arbejder høreapparatproducenterne også på at udvikle apparater, der kræver mindre spænding. Problemet er dog, at mange af de høreapparater, der er på markedet i dag, er udviklet til at kunne bruge batterier med et spændingsniveau som det, der er i kviksølvsbatterier.

I en pressemeddelelse fra høreapparatproducenternes sammenslutning, EHIMA, opfordrer høreapparatfirmaerne deres brugere til at afprøve forskellige typer batterier, hvis der opstår problemer med uventede strømtab.

Problemet skulle dog være forbigående, da både høreapparat- og batteriproducenter forventer, at der vil kunne opnåes samme batterispænding med alternativer til kviksølv inden længe.