januar 02, 2018

Simpel hørescreening med app i Sydafrika

Share

Med en app kan man foretage simple hørescreeninger af børn i hele Sydafrika uden tungt udstyr og medrejsende eksperter.

Simpel hørescreening med app i Sydafrika

Det har siden 2012 været lovpligtigt i Sydafrika at hørescreene landets skolebørn for at sikre, at alle har de bedste forudsætninger for at uddanne sig.

Men i et land med store afstande, meget fattigdom og få audiologer i forhold til indbyggere, har det været svært at leve op til lovgivningen. Det er den sydafrikanske iværksættervirksomhed HearX by mHealth Studio nu ved at lave om på ved hjælp af en app og støtte fra The Hear the World Foundation.

App’en hearScreen er blevet udviklet på University of Pretoria med det formål at gøre hørescreeningen så simpel som muligt, så man ikke behøver at medbringe tungt udstyr og ekspertviden, når man skal teste børn i afsidesliggende landsbyer eller townships.

Lokale screeningsansvarlige
Det er lokale sydafrikanere, der foretager screeningerne på de mange skolebørn. Det er der flere fordele ved. Som lokal ved man, hvordan man gebærder sig i de ikke altid ufarlige områder af landet. Samtidig er jobbet som screeningsansvarlig for mange en vej ud ad arbejdsløshed.

De lokale screeningsansvarlige deltager i én undervisningsdag og er derefter klar til at foretage hørescreeningerne alene ved hjælp af app og høretelefoner. Screeningerne bliver efterfølgende uploadet til yderligere analyse. Hvis screeningen viser, at der er problemer med et barns hørelse, foretages først en mere intensiv test ved hjælp af app’en. Derefter henvises barnet til nærmeste audiolog, som udstyrer barnet med de rigtige hjælpemidler.