juli 12, 2018

Højere risiko for høretab blandt kvindelige børnehaveklasselærere

Share

Kvinder, der arbejder i børnehaveklasser, har større risiko for høretab end personale i andre kvindedominerede erhverv. Det viser en ny afhandling af Sofie Fredriksson, der derudover konkluderer, at der er lidt forskning på høreproblemer blandt kvinder.

Børnene sidder på gulvet og råber
Støjen i børnehaver er en større risiko end støj fra en fabrik, fordi børnehaveklasselærere skal gøre en stor indsats for at kunne høre gennem støjen. Det viser afhandlingen "Hearing-related symptoms among women", som Sofie Fredriksson i juni 2018 har forsvaret ved Göteborg Universitet.

Halvdelen har svært ved at høre
Undersøgelsen er gennemført blandt 10.000 kvinder, hvoraf halvdelen af ​​dem arbejdede i børnehaveklasser og halvdelen i andre kvindedominerede erhverv. Undersøgelsen viste blandt andet, at syv ud af ti børnehaveklasselærere let bliverpåvirket af støj.
Halvdelen af deltagerne i undersøgelsen har svaret. at de har svært ved at høre, hvad andre siger på arbejde på grund af støjmiljøet og ligeså mange giver udtryk for, at de er lydfølsomme. I andre kvindedominerede fag er tilsvarende tal betydeligt lavere.

Vedvarende problem
Det dårlige støjmiljø har længe været et enorm problem i børnehaveklasser. En rapport fra 2010 medførte af Hörselskadades Riksförbund (HRF) allerede dengang slog alarm. Den viste, at 73% af medlemmerne i ’Lärarförbundet’, følte at det akustiske miljø på arbejdspladsen var et problem i stort set hele tiden. En stor del af disse medlemmer arbejdede i børnehaveklasser. Siden da har HRF formået at sætte støjmiljø på samfundets dagsorden og råbe politikere såvel som arbejdsgivere og fagforeninger op.

Se mere om afhandlingen her