december 23, 2011

Hjælp til hørehæmmede namibianere

Share

40 procent af alle høreproblemer i Namibia ville ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kunne undgås med relativt simple midler. Med dannelsen af organisationen ClaSH (Sammenslutningen af børn med sprog-, tale- og høreproblemer) er der nu håb om, at det præventive arbejde for alvor vil gå i gang.

ClaSH er skabt med det overordnede mål at skabe opmærksomhed og levere information omhøreproblemer til folket, opbygge et netværk og skaffe hjælpemidler til personer med nedsathørelse.

Udbuddet af medicin og andre hjælpemidler til mennesker med høreproblemer er utilstrækkeligt i Namibia som følge af dårlig infrastruktur. Ofte fører almindelige lidelser som malaria og meningitis tilhøretab. Ifølge WHO kunne 40 procent af disse tilfælde nemt undgås, og det er en del af organisationen ClaSH’s sigte.

Den nye organisation tilbyder kontakt og henvisning til behandlingscentre, arrangerer workshops for forældre til børn med høreproblemer, koordinerer udleveringen afhøreapparater og organiserer informationskampagner. Plakater er blevet fremstillet i seks forskellige sprog i forbindelse med en kampagne, som også involverer radio og TV.

Desuden rejser frivillige tyske hørespecialister rundt i landet og udfører ørekirurgi som støtte for organisationen ClaSH. Namibiske læger assisterer ved operationerne og samler derved værdifuld viden sammen til gavn for den fremtidige behandling i Namibia.

Sidst men ikke mindst er en mobil høreklinik begyndt at turnere i den nordlige del af landet. På basis af økonomisk støtte fra the Commonwealth Society for the Deaf kan klinikken tilbyde screeninger, behandlinger af øreinfektioner og tilpasning af høreapparater.

”For mig er ClaSH en kommunikationskanal,” siger en far til et hørehæmmet barn i en dokumentarfilm om organisationen. Imidlertid er det uvist, hvor længe denne kanal kan fortsætte med at eksistere, da den fremtidige finansiering endnu ikke er sikret.

Kilde: www.hear-it.org