december 22, 2011

Herpes kan give ufødte børn høreskader

Share

Hvis moderen har haft herpes under graviditeten, er der 80 procents risiko for at barnet fødes med et høretab. Det viser en belgisk undersøgelse.

Herpes i formen cytomegalovirus (CVM) er en særdeles udbredt infektion, som langt de fleste mennesker på et tidspunkt bliver inficeret med. Symptomerne er sjældent alvorlige hos raske voksne, men hvis viraet overføres fra mor til barn i løbet af de første tre måneder af graviditeten, kan det give problemer.

Den belgiske undersøgelse viste, at fire ud af fem børn udviklede etsensorineuralt høretab fordi deres mødre blev smitte med herpes i løbet af graviditetens første tre måneder. Det er netop i denne periode – mellem tredje og tiende svangerskabsuge – at ørerne på et foster udvikles. Derfor erhørelsen særligt følsom i denne periode.

Bliver moderen smittet med herpes på et senere tidspunkt i graviditeten, er risikoen for barnets hørelse væsentlig mindre. Kun et barn ud af 12, hvor moderen var blevet smittet med herpes i graviditetens andet trimester, fik et høretab. I de tilfælde hvor moderen blev smittet i sidste tredjedel af graviditeten, optrådte der ikke høretab blandt de nyfødte.

Cytomegalovirus kan kun overleve kort tid udenfor kroppen. Det spredes via kropsvæsker som spyt og urin. Hyppig håndvask kan reducere smitterisikoen til et minimum.

Kilde: www.hear-it.org