december 29, 2011

Helbredelse gennem hørelsen

Share

En ny undersøgelse viser at ni ud af ti patienter, der hører beroligende musik mens de vågner op af narkosen efter en operation, er mere positive overfor deres ophold på hospitalet.
Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer og interview med mere end 2000 patienter på universitetshospitalerne i Aalborg, Odense og Århus og Rigshospitalet i København.
Musikken er komponeret specielt til forsøget af komponisten Niels Eje. Den har ikke nogen effekt på fysiske gener som smerte og opkastninger, men det fremgår af undersøgelsen, at musikken dæmper både patienternes angst- og stressniveauer.

"Det virker beroligende på patienterne, for selv om der måske er larm fra personalet og afdelingen i det hele taget, så viser resultaterne, at patienterne skærmer af og fokuserer på musikken," siger ledende overlæge Per Thorgaard fra Aalborg Universitetssygehus. "Øret er altid åbent, også når man sover eller halvsover. Men under en opvågning er man letpåvirkelig af lyde, og ens bevidsthed står meget åben. Derfor kan det betyde meget for patientens opfattelse af opholdet på hospitalet," siger han.

Kilde: Morgenavisen JyllandsPosten