december 22, 2011

Halve samtaler sætter hjernen på overarbejde

Share

Hvis man kun hører halvdelen af en samtale, kommer hjernen på overarbejde. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.

”Ja. Det er rigtigt. Det synes jeg også. (…) Hvad? Gjorde han? (…) Det er da ikke første gang, at…”

Det er irriterende, kun at høre halvdelen af en samtale. Det viser en ny undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science. Det er de to psykologer Michael Goldstein og Lauren Emberson, der har undersøgt hvordan hjernen reagerer, når man kun hører den ene del af en telefonsamtale.

Når vi overhører en samtale mellem to personer i samme rum, forsøger vores underbevidsthed ofte at fylde pauserne ud, fordi vi har en forventning til, hvad svarene vil være. Men når man kun kan høre den ene person i en dialog – eller en ’halvolog’, vil hjernen automatisk begynde at arbejde på at gætte hvad samtalen drejer sig om.

Uforudsigeligheden stjæler vores opmærksomhed og gør det langt sværere at ignorere end hvis man overhører en dialog.

De to psykologer havde sat en række forsøg op, hvor deltagere skulle udføre opgaver, der krævede koncentration. Mens deltagerne arbejdede med at løse opgaverne, blev de udsat for enten dialoger eller ’halvologer’, som forskerne havde optaget i forvejen.

Resultatet blev, at der var klar forskel på, om deltagerne hørte hele dialogen eller kun halvdelen. I sidstnævnte tilfælde klarede de sig markant dårligere.

Kilde: www.scientificamerican.com, 21/05/2010