december 27, 2011

Gruppeterapi mod tinnitus

Share

Gruppeterapi mod tinnitus

Selv om hyletonerne i ørerne ikke forsvinder helt, kan forskellige former for terapi have god virkning mod tinnitus. Ifølge en tysk undersøgelse, giver både rådgivning og gruppeterapi mere velvære for personer, der lider af ringen for ørerne.

63 personer med tinitus deltog i undersøgelsen. De blev inddelt i tre forskellige grupper; en gruppe modtog rådgivning, en gruppe kom i gruppeterapi - den sidste gruppe blev på ventelisten. Deltagerne skulle svare på spørgeskemaer om deres tinnitus inden de begyndte i terapien og løbende henover det følgende halve år.

Tre måneder efter at forløbene var begyndt, kunne de, der modtog rådgivning, mærke en forbedring på 25 procent af deres velvære. De, der var i gruppeterapi, havde det 28 procent bedre. Efter et halvt år, var der stadig en klar forbedring af deltagernes velbefindende. De, der ikke modtog nogen form for terapi, oplevede ikke nogen forbedring.

Rådgivningen indebar en konsultation hos en læge, hvor deltagerne fik mere at vide om stresshåndtering, gode søvnvaner og det at mindske den følelsesmæssige påvirkning af tinnitus. Gruppeterapien foregik i grupper på 8-10 personer, der mødtes 12 gange, hvor de fik information om tinnitus og gennemgik forskellige afslapningsøvelser og bevidsthedskontrol.
Begge grupper fik anbefalet at bruge høreapparater eller forskellige tekniske hjælpemidler til at ’maskere’ tinnitusen.

Selv om der ikke var meget stor forskel på resultatet af henholdsvis rådgivning og gruppeterapi, mener forskerne, der står bag undersøgelsen alligevel, at gruppeterapi på længere sigt har flest fordele. De mener også, at terapien kan hjælpe mere effektivt ved meget voldsomme tinnitustilfælde.

Kilde: www.hear-it.org