december 22, 2011

Gifte mænd i åbne biler

Share

Amerikanske øre-næse-halslæger har set nærmere på, hvem der typisk rammes af støjrelaterede høretab. Biler med kaleche, etnicitet og giftermål nævnes som risikofaktorer.

Efterhånden som efteråret trækker ind over os, ender sæsonen for åbne biler i Danmark. Og skal man tro den undersøgelse, det amerikanske akademi for øre-næse-halslæger offentliggjorde tidligere på ugen, er det godt forhørelsen.

Som et led i en række af undersøgelser har forskere måltlydniveauet i en række åbne biler ved henholdsvis 80, 100 og 112 km/t og fundet ud af, at det gennemsnitlige niveau ligger på ca. 88 – 90 dB med peak helt op mod 110 dB. Det svarer til larmen fra en elhammer.

Forskerne gentog forsøget med en række forskellige åbne biler på den samme motorvejsstrækning både i og udenfor myldretiden og anbefaler at bilister, der kører i åbne sportsvogne beskytter hørelsen imens.

En enkelt måde at dæmpe lydtrykket på er at rulle bilens vinduer op. Det nedsætter gennemsnitsstøjen til 82 dB.

Støjskader kommer ofte gradvist, hvilket betyder at man ikke opdagerhøreproblemerne før skaden allerede er sket.

Generelt har viser den amerikanske undersøgelse, at mænd har to en halv gange højere risiko for at lide af enstøjskade. Særligt udsatte er hvide, gifte mænd, der skiller sig ud i statistikkerne som den gruppe, der oftest er blevet ramt af en støjskade.

Kilde: www.bbc.co.uk og www.cnet.com 06/10/2009