Fyret på grund af dårlig hørelse

Share

Fyret på grund af dårlig hørelse

Maria Ravn er 28 år og har brugt høreapparater siden hun var barn. Hun har gået i normal folkeskole, uddannet sig og arbejdet på normale vilkår, indtil hendes hørelse tog et dyk for tre år siden. Da fik hun problemer med at høre hvad folk sagde i telefonen og blev fyret af sin arbejdsgiver, Køge Kommune, der ikke ville gøre noget for at hjælpe hende. I sidste uge fik hun tilkendt en erstatning for usaglig fyring på 150.000 kroner.

Af Jakob Brodersen

Maria Ravn blev ansat som økonomimedarbejder i teknisk forvaltning i Køge Kommune i december 2007. Arbejdet foregik primært bag en computerskærm, og selv om hun brugtehøreapparater, var de få daglige opkald ikke noget problem.

”Jeg havde en specialtelefon med fra min tidligere arbejdsplads, og det fungerede fint det første år,” fortæller hun. ”Der havde jeg ikke nogen problemer.”
Men efter et år begyndte Maria at lægge mærke til, at hun fik sværere og sværere ved at høre, hvad folk sagde til hende i telefonen. Fra januar til april, bliver hendes skelneevne reduceret med 80 procent.
”Jeg tager imod vejnavne og cpr-numre over telefonen på det tidspunkt og har meget svært ved at skelne, hvad der bliver sagt. Jeg skal bede folk gentage flere gange for at forstå hvad der bliver sagt. Vi har vejnavne som Havnevej og Havevej. Jeg kan simpelthen ikke høre forskel,” siger hun. ”Så jeg går til min chef og siger, at det er svært for mig og at jeg skal bruge rigtig meget energi på det.”

Nye arbejdsopgaver betyder samtidig, at Maria skal tale mere i telefon, og det stresser hende meget. Men selv om hun gør sin chef opmærksom på problemet, bryder sammen og græder på chefens kontor, får hun at vide, at hun bare skal fortsætte.
”Det er fordi opgaven er så ny. Du skal bare lige vænne dig til det,” siger chefen.

Specialkonsulenten overhøres

Maria Ravn kontakter en specialkonsulent, der i april 2009 kommer ud på kommunen for at fortælle kolleger og ledelse om, hvad man kan gøre for at tage hensyn til Mariashøreproblemer og gennemgår hendes hørekurve.

”Bagefter går han ned og ser mit kontor. Det er det største kontor i afdelingen, et firemandskontor. Det undrer han sig over, da der er enmandskontorer. Hvorfor kunne jeg så ikke få en af de pladser. Men det kan man ikke, siger min chef. Det kan man ikke bare flytte rundt på. Til sidst står vi inde på min chefs kontor og snakker om, at min specialtelefon ikke længere er nok til at jeg kan høre, hvad der bliver sagt. Og så siger min chef, at ’hvis Maria ikke kan snakke i telefon, bliver hun fyret.’ Først tror jeg at jeg har hørt forkert, det det har jeg ikke. Og så går jeg til min tillidsrepræsentant. Jeg bliver dybt chokeret, og siden den dag har jeg faktisk haft ondt i maven, når jeg skulle på arbejde,” siger hun.

Tillidsrepræsentanten ringer med det samme til fagforeningen HK og aftaler, at der skal laves et møde mellem fagforeningen, specialkonsulenten, Maria og Marias chef for at finde en løsning.
”Det møde forløber sådan set godt nok, og jeg går derfra med en forventning om, at nu sker der noget – nu finder vi en løsning på det med telefonerne. Men så sker der bare ikke rigtig mere.”

Psykisk terror

Aftalen er, at Marias chef skal undersøge mulighederne for at finde et andet job til hende – enten i økonomiafdelingen eller et andet sted i forvaltningen, men det gør hun tilsyneladende ikke. I stedet vælger hun helt at ignorere Maria, der, på trods af kollegernes opbakning, kort tid efter må sygemelde sig på grund af stress.
”Jeg har følt det som psykisk terror. Hun snakker simpelthen bare ikke til mig. Og i perioden hvor jeg er sygemeldt sender jeg flere mails og fortæller om hvordan det går. Jeg tror, jeg har fået et svar tilbage i den periode jeg er sygemeldt, og det har været rent praktiske ting, der skulle ordnes. Hun har slet ikke spurgt til mine ønsker – og der sker bare ikke noget,” fortæller Maria. ”Det er som om hun har for travlt til at tage sig af det, så det var bedre bare at lade mig gå sygemeldt og så lade den være der. Hun råder mig faktisk til at blive væk, fordi hun ikke mener jeg kan magte at være på en arbejdsplads.”

Efter at have været sygemeldt en måned, kommer Maria tilbage på arbejdet på nedsat tid. Men opgaverne er stadig de samme, og telefonen står der stadig.
Efter tre uger er der sommerferie, og da Maria kommer tilbage fra den og skal starte på fuld tid igen, er der stadig ikke sket noget. Der er ikke nogen løsninger på telefonen, og Maria får intet at vide.
Hun sygemelder sig igen, og efter en uge bliver hun indkaldt til tjenstlig samtale.

Fyret

”Jeg får fat i HK. Jeg har ikke været indkaldt til omsorgssamtale eller noget som helst, og med indkaldelse til tjenstlig samtale har jeg godt på fornemmelsen, at det kan være noget med en fyring.”

”Til samtalen bliver jeg bedt om nogle løsningsforslag til min konkrete stilling. Det første spørgsmål lyder, hvordan mine muligheder er for at komme tilbage på normale vilkår på fuld tid. Det har jeg sagt til min chef rigtig mange gange at jeg ikke kan. Normale vilkår er jo med telefon, og det kan ikke lade sig gøre, men jeg har udarbejdet nogle løsningsforslag. Dem sidder hun pænt og lytter til, og slutter så af med at sige, at jeg er blevet varslet opsagt. Den beslutning har hun taget inden, og hun havde taget personalechefen med til mødet.”

I begrundelsen for fyringen står der sort på hvidt, at Maria er blevet opsagt på grund af dårlig hørelse, men det er forbudt at fyre folk på grund af deres handicap. Derfor vælger HK sammen med Maria at køre en sag på usaglig fyring.

Processen kommer til at tage mere end halvandet år. Undervejs tilbyder HK og Maria at indgå forlig, men da Køge Kommune kun vil gå med til at give en måneds løn i erstatning, vælger de at køre sagen hele vejen til landsretten.

Principiel dom

I sidste uge faldt dommen, der giver HK og Maria medhold. Køge Kommune skal udbetale en erstatning til hende på 150.000 kroner samt alle udgifter til proces- og sagsomkostninger.
”Jeg blev lettet og glad. Jeg har gået i næsten to år og føler først at jeg kan komme videre nu.”

I mellemtiden har Maria fået nyt job som regnskabskonsulent i Region Syd, hvor hun blev udvalgt mellem flere end 200 ansøgere. For et halvt år siden fik hun desuden enCI, som fungerer så godt, at hun nu kan tale i telefon igen.

Dommen, der blev afsagt den 29. juni, er så klar og principiel, at den formentlig vil kunne få stor betydning for mange andre i samme situation.

”Det er faktisk noget af det, jeg er mest glad for. At jeg måske kan være med til at hjælpe andre fremover, så de ikke skal igennem det samme som mig. Jeg er jo langt fra den eneste, der har oplevet det her. Bare fordi man har dårlig hørelse er man jo ikke en dårlig medarbejder.”

Læs også:
  • Ung hørehæmmet vinder over Køge Kommune (29/06/2011)
  • Kommune sagsøgt efter fyring af hørehandicappet medarbejder (24/05/2011)