december 22, 2011

Frøer med selektiv hørelse

Share

Det ville være rart, hvis man kunne fjerne al unødig skramlen og baggrundsstøj og kun høre hvad ens drømmekvinde- eller mand sagde. Kinesiske forskere har fundet en frø med præcis denne egenskab.

Den heldige frø er hannerne af arten Odorrana Tormota. Ved at åbne og lukke for gennemgangen i detEustakiske rør, kan frøhannerne justere hvilkefrekvenser de vil høre.
For eksempel kan de blokere for lavfrekvente lyde, hvis de lytter efter hunnernes parringskald, der lyder som små fugle, der synger.

Forskerne, der har opdaget egenskaben hos frøen, går ud fra, at det særlige talent er udviklet, fordi frøerne primært lever i meget støjende omgivelser. Frøerne er mest udbredte omkring et område med varme kilder i det centrale Kine ved navn Huangshan, hvor der er mange vandfald. Det har gjort det nødvendigt for hannerne at kunne fjerne baggrundsstøj for at høre hunnerne.

Frøhannernes evne til at filtrere mindre vigtig støj bort, gør dem ikke kun interessante for hunnerne, men også for høreapparatdesignere, som i fremtiden vil indbygge en lignende funktion i intelligentehøreapparater.
Flere moderne apparater kan allerede i dag dæmpe baggrundsstøj, men med opdagelsen af den selektivt hørende frø, er der håb om at teknologien kan raffineres yderligere.

Måske vil fremtidens høreapparatteknologi betyde, at mænd vil være i stand til at høre hvad kvinder siger – selv i larmende omgivelser.

Kilde: www.hear-it.org