december 22, 2011

Fossil kan afsløre vigtigt led i ørets udvikling

Share

Fossil kan afsløre vigtigt led i ørets udvikling

Et 123 millioner år gammelt fossil af kan indeholde nøglen til hvordan pattedyrenes hørelse har udviklet sig.

Det lille fossil af et hidtil ukendt pattedyr er kun godt 10 centimeter langt. Det blev opdaget af arkæologer i Liaoning-provinsen i Kina i et område, hvor der tidligere er fundet mange fossiler.

”Det mest overraskende og videnskabeligt interessante, er dyretsindre øre, siger Zhe-Xi Luo, som har været med til at undersøge fossilet.

Dyret var forbløffende velbevaret og fossilet har derfor givet videnskabsmændene mulighed for at rekonstruere den måde, det indre øre var forbundet til kæbepartiet.

Det kan muligvis give svar på, hvordan de tre små knogler hammeren, ambolten og stigbøjlen på et tidspunkt har revet sig løs fra kæbeknoglen, hvor krybdyrets øre sidder, og til at udvikle sig til det langt mere komplekse og fintfølende pattedyrsøre, der kan opfatte mange flerelyde.

”Pattedyr har en langt mere følsom og langt bedre hørelse end alle andre dyr, og hørelse er helt afgørende for pattedyrs livsstil,” siger Luo.

Forskere anser ørets udvikling for at være helt afgørende for forståelsen for, hvilke overlevelsesteknikker pattedyrene (og dermed menneskenes forfædre) anvendte i den mesozoiske periode, hvor dinosaurerne dominerede landskabet for 250 til 66 millioner år siden.

Det er stadig uvist, om det nyopdagede fossil passer ind i en evolutionær kæde, eller om øret på det lille dyr har været en tilpasning i forhold til særlige forhold.

Kilde: www.redorbit.com 09/10/2009

  • Se billeder af det lille fossil her.