december 29, 2011

Forsøg med implantater i hjernestammen

Share

To døve amerikanske kvinder er blevet de første i verden, der har fået indopereret implantater direkte på hjernestammen for at give dem hørelsen tilbage. Implantaterne skal genskabe hørelsen ved direkte at stimulere nerverne i hjernestammen.

Ved hjælp af otte elektroder i forskellig længde, skal forskellige nervegrupper stimuleres. Derved kan de producere forskellige frekvenser.

En 42-årig kvinde fik indopereret implantatet i november, men det er endnu for tidligt at afgøre, om det fungerer tilfredsstillende. På den første patient, en 19-årig kvinde, der blev opereret tidligere sidste år, fungerede kun én af de otte elektroder.

Døvhed skyldes ofte problemer med de små fimrehår i Cochlea idet indre øre. Denne form for døvhed kan i mange tilfælde afhjælpes med etcohclear implant (CI), men CI kan ikke afhjælpe døvheden, hvis der er skader på selve cochlea eller på hørenerven. Det sker ofte som følge af den forholdsvis sjældne sygdom 'type 2 neurofibromatose', der forårsager godartede svulster i det indre øre.

Operationen er vanskelig og risikofyldt, fordi selv den mindste fejl kan resultere i skader på hjernestammen med alvorlige konsekvenser. Hjernestammen transporterer signaler mellem hele kroppen og hjernen.

Kirurgen Bob Shannon fra House Ear Institute i Los Angeles har været en af pionererne indenfor den nye type operationer. Han siger til tidsskriftet New Scientist, at det tog ham 15 år at overbevise sig selv om, at operationen kunne gennemføres sikkert.

Kilde: New Scientist