december 22, 2011

Forskere sætter lyd på partikelforsøg

Share

Forskere sætter lyd på partikelforsøg

Forskerne ved den store partikelaccelerator CERN bruger lyde og harmonier til at lede efter partikler, der kan påvise om kvanteteorien er sand.

Et af formålene ved den store partikelaccelerator på grænsen mellem Schweiz og Frankrig er, at lede efter det såkaldte Higgs-partikel. Denne type partikel kan – meget kort fortalt – påvise, om kvanteteorien er sand eller ej, og give værdifulde fingerpeg om, hvordan universet er opstået.

For at kunne opdage Higgs-partiklen (hvis den eksisterer), har en af forskerne forsøgt at lave en lydmodel over, hvordan en kollision med et Higgs-partikel vil lyde.

”Hvis energien er tæt på, hører man en dyb lyd. Hvis energien er længere væk, er lyden lysere,” forklarer doktor Lily Asquith. ”Og jo mere energi der er til stede, desto kraftigere er lyden.”

Partikelacceleratoren er 27 kilometer lang og har kostet næsten 60 milliarder kroner at bygge. Inden i acceleratoren får tusindvis af magneter partikler til at accelerere. På forskellige steder i den enorme ring, krydses partiklernes baner. Forskerne håber, at partiklerne – når de støder sammen – vil få nye sub-atomare partikler til at opstå, hvilket vil kunne fortælle mere om, hvordan kosmos er opstået.

Forskerne kan selvfølgelig ikke følge med i dette med det blotte øje. Derfor bruger de bl.a. et eksperiment ved navn Atlas. En del af Atlas er et kaloriometer, som måler energien. Data fra Atlas kan laves om til lyd, og på den måde kan forskerne lytte efter partiklerne.

En af de involverede i projektet er komponisten Richard Dobson, der er forbløffet over, hvor musikalsk partikelkollisionerne lyder.
”Man kan høre helt klare strukturer i lydene – næsten som om de var komponerede. De er meget dynamiske og ændrer sig hele tiden. Det lyder som moderne kompositioner,” siger han.

Indtil videre har forskerne dog kun lyttet til simulerede modeller af kollisionerne.

  • Læs mere om forsøget og hør eksempler på, hvordan ”partikelmusikken” lyder på BBCs hjemmeside.

Kilde: bbc.co.uk, 22/06/2010