december 22, 2011

Forskere omdanner støj til strøm

Share

Forskere omdanner støj til strøm

I fremtiden vil du kunne lade mobiltelefonen op mens du taler i den. Sydkoreanske forskere omdanner støj til elektricitet med banebrydende teknologi.

”Ligesom højtalere omdanner strøm til lyd, er den modsatte proces – at omdanne lyd til strøm – også mulig.” Så enkelt forklarer de sydkoreanske forskere Sang-Woo Kim og Young Jun Park resultatet af deres seneste forskning.

De har omdannet Zinkoid (et stof, der findes i mange antikløe-cremer) til et stof, der kan lave lyd om til elektrisk spænding.

Teknologien er stadig i et meget tidligt stadie, men hvis det lykkes for forskerne at videreudvikle den, pbner den for en uudtømmelig energikilde med mange anvendelsesmuligheder.
” Lydenergi vil kunne bruges i mange anordninger som eksempelvis mobiletelefoner, der kan oplades under samtaler, og i støjdæmpende mure ved trafikerede veje, hvor lyden af de forbipasserende biler vil kunne omdannes til elektricitet,” siger de.

Ved at bruge et piezoelektrisk stof – i dette tilfælde zinkoid – har forskerne fremstillet et mikroskopisk materiale bestående af nanotråde, der spændes ud mellem to elektroder. Når stoffet bliver udsat for lyd på 100dB, genererer det en svag spænding på 50 milivolt, som det er lykkedes for forskerne at trække ud af stoffet.

Forskerne understreger, at der er meget lang vej endnu, før lydenergien kan udnyttes kommercielt – men at deres resultater beviser, at konceptet kan fungere.

Kilde: www.epn.dk, 21/09/2010

  • Læs mere om den piezoelektriske effekt på Wikipedia