december 27, 2011

Forskere finder ny høremekanisme

Share

Forskere finder ny høremekanisme

Amerikanske forskere har opdaget en mekanisme, der ændrer på vores forståelse af, hvordan det indre øre fungerer. Den nye opdagelse kan være med til at forklare, hvordan øret kan skelne mellem lyde.

Det er tre forskere fra Massachusets Institute of Technology (MIT), der har opdaget en funktion i den tektoriske membran - en lille, blød hinde inde i cochlea. Membranen kan selektivt opfange og videresende energi til forskellige dele af cochlea med enbølgetype der er anderledes end den, vi normalt forbinder med hørelse.

I mere end halvtreds år har man været klar over, at lydbølger bevæger sig op og ned, men forskerholdet har nu opdaget, at en bølge, der bevæger sig fra side til side også kan overføre lydenergi. Og det er netop denne type bølge, der bevæger sig via den tektoriske membran, som er placeret lige over de små hårceller, der overfører lyd til hjernen.

Kort fortalt betyder det, at øret er i stand til at oversætte to forskellige bølgetyper på samme tid. Bølgetyperne kan agere sammen og stimulere hårcellerne, så de bliver mere følsomme. ”Det kan være en af forklaringerne på, at vi kan høre lyde, der er så sagte som hvisken,” siger en af forskerne, Alexander Aranyosi.
Det, at bølgerne kan opfattes samtidig kan også være grunden til, hvor præcis vores hørelse er; at vi for eksempel kan høre, hvis et instrument i et orkester er ude af stemning.

Det er vanskeligt at undersøge den tektoriske membran. For det første er den ikke større, end at den kan være inde i et hår og for det andet er den meget skrøbelig. Den består af 97 procent vand og har samme konsistens som en vandmand.

Kilde: www.sciencedaily.com, 12/10/2007