januar 29, 2007

Forskel på service til høreapparatbrugere

Share

Der er store forskelle på, hvor store tilskud man kan få, og hvor nem adgang der er til høreapparater. Det viser en undersøgelse, der sammenligner forholdene i de Nordiske lande og Storbritannien.

Det er meget nemmere at få høreapparater i Danmark og Storbritannien end det er i Sverige, Norge og Finland. I både Danmark og Storbritannien får otte ud af 1000 høreapparat hvert år, mens tallet i Finland er helt nede på to ud af tusind. Det er blot nogle af resultaterne fra en undersøgelse, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet Scandinavian Audiology. Ifølge undersøgelsen har ca. 3,5% af befolkningen i Storbritannien og Danmark mindst ét høreapparat - sammenlignet med 2,4% i Norge, 2,3% i Sverige og kun 1% i Finland.

Herudover afslører undersøgelsen store forskelle i, hvor store udgifter de forskellige lande bruger på deres høreforsorg. Her ligger Danmark og Norge i top - for hver nordmand eller dansker bliver der bruger staten 10 Euro (ca. 80 kroner) på høreapparater. Det er fire gange så meget som i Storbritannien, selv om englænderne udleverer høreapparater til lige så stor en del af befolkningen som danskerne.
En del af forklaringen på forskellen i udgifterne ligger i størrelsen på det offentlige sygehusvæsen i Storbritannien, NHS (National Health Service), der køber så stort ind, at det kan få høreapparaterne billigere end danskerne og nordmændene. Samtidig er det kun 15% af høreapparatbrugerne i Storbritannien, der får høreapparater på begge ører. Det gør derimod halvdelen af de danske og norske brugere.

Endelig slår undersøgelsen fast, at selv om danskerne altså ligger i top - både med hensyn til at udlevere høreapparater og til at betale mange penge for dem - så er behovet for høreapparater i alle landene meget større end antallet af apparater, der bliver udleveret.

Kilde: Hear-It.org