december 27, 2011

Forening for retten til stilhed

Share

Forening for retten til stilhed

Det er efterhånden svært at færdes i det offentlige rum, uden konstant at få ørerne stimuleret af musik. I stormagasiner, restauranter, tøjbutikker, supermarkeder og stort set alle andre steder, hvor folk færdes for at handle, sørger højtalere og stereoanlæg for, at mere eller mindre interessant musik flyder i en lind strøm ud over varerne.

Grunden til, at vi skal lytte til musik, samtidig med at vi køber flæskefars eller strygefri skjorter er, at musikken skal stimulere os til at købe mere – at sætte forbruget i vejret.

Det har tyske Harald Fiedler fået nok af. Sidste år dannede han foreningen Pipedown for retten til stilhed og for at få sat en stopper for det, han kalder akustisk forurening.

”Den stadigt højere musik i restauranter og supermarkeder er ekstremt irriterende. Det begyndte i 1970erne, og det er bare blevet værre for hvert år,” siger Fiedler. Han mener, at der allerede er rigeligt med musik rundt om os.

Harald Fiedler har allerede fået mange fortalere for sit initiativ. Blandt foreningens mere prominente medlemmer er den tidligere tyske kansler Helmut Schmidt, den lettisk fødte violinist Gidon Kremer og de klassiske stjernedirigenter Sir Neville Marriner, Kurt Masur og Justus Franz.

Undersøgelser viser, at en tredjedel af alle forbrugere synes, at baggrundsmusikken er irriterende. Over tid, kan vedvarende støj være skadelig for hørelsen og være årsag tilhøretab ogtinnitus.
Audiologer og øre-næse-hals-specialister advarer mod de skadelige virkninger af, hele tiden at lytte til musik og opfordrer folk til at give ørerne en pause med jævne mellemrum.


Kilde: www.hear-it.org

  • Besøg Harald Fiedlers forening, Pipedownher.