december 27, 2011

Forbedret CI under udvikling

Share

FremtidensCochlear Implant (CI) bliver meget sofistikeret. Engelske forskere er ved at udvikle et implantat, der vil gøre det muligt for døve at høre musik.

De CI’er der findes i dag, er lavet til at gøre det muligt for brugerne at forstå tale, men forskerne ved National Physical Laboratory i England har udviklet et apparat, der kan opfange og gengive en bredere rækkefrekvenser, så brugeren bedre kan høre musik.

Bladet The New Scientist skriver, at hele apparatet vil kunne indopereres – i modsætning til de nuværende modeller, der kræver at brugere har en lille boks med bl.a. mikrofon og batterier siddende bag ved øret.

Det nye CI ligner en lille kam med en række små ’tænder’, der vibrerer når de bliver udsat for lydbølger. Hver tand er afstemt til at svinge som en stemmegaffel ved lyde indenfor en smal række frekvenser og er belagt med et specielt ’piezoelektrisk’ materiale. Materialet udvikler en elektrisk puls, så implantatet behøver ikke nogen ekstern strømforsyning.

Når en lyd får et af elementerne i kammen til at vibrere, danner det en svag strøm, som bliver sendt direkte ind til hørenerven idet indre øre.

Forskernes prototype på det nye apparat er et par centimeter i diameter, men ved hjælp af nanoteknologi regner forskerne med at kunne bygge en model, der er så lille, at den kan opereres ind i øret.

Forskerne regner med, at der vil gå mindst 10 år, før det nye CI vil være parat til at komme på markedet.

Kilde: www.bbc.co.uk 19/10/2005