januar 02, 2008

Folinsyre kan forebygge høretab hos ældre

Share

Folinsyre som kosttilskud kan muligvis være med til at forebygge aldersbetinget høretab hos ældre. Det viser en ny undersøgelse. Forskere er dog ikke enige om undersøgelsens konklusioner.

Det er den schweiziske fødevaregigant Nestlé, der står bag undersøgelsen af 728 hollændere i alderen 50 -70 år med lavt folintal. I perioden 2000 – 2004 deltog de i et forsøg, hvor halvdelen fik folinsyre som kosttilskud og den anden halvdel fik et placebo.

Deltagerne, der fik kosttilskuddet mistede 1dB af hørelsen i de lavefrekvensområder, mens de, der fik et placebo, i gennemsnit mistede 1,7 dB.
Forskerne bag undersøgelsen mener, at de 0,7 dB over længere tid kan vise sig at være mere markant over længere tid. Over en periode på fx 30 år, vil en person, der får folinsyretilskud høre 7 dB mere end en person med et lavt folinniveau.

Folinsyre - eller folsyre, som det hedder, når det ikke fremstilles syntetisk – er et B-vitamin, der findes i bl.a. grøntsager, frugt, fjerkræ, svin, fisk og skaldyr.

Andre forskere er dog ikke overbevist om undersøgelsens holdbarhed.

Dr. Peter M. Rabinowitz, der er professor ved Yales universitetets medicinske fakultet mener således ikke, at undersøgelsen endegyldigt beviser, at et særligt kosttilskud skulle være løsningen på at forebygge aldersbetingede høretab.
”Undersøgelsen viser, hvor vigtigt det er, at vi får vores næringsbehov dækket – og den viser også mulighederne for, hvordan vi fremover vil kunne opdage, hvordan vi kan bremse ældningsprocessen af hørelsen,” siger han.

Kilde: www.hear-it.org

Læs også:
  • Vitaminer mod støjskader (30/03/2007)
  • Høreværn som pille (25/11/2003)