december 29, 2011

Fly kan lande mere stille

Share

Det øredøvende brøl fra jetfly, der lægger an til landing, kan reduceres meget, hvis luftfartsselskaberne brugte en ny teknik, der er udviklet af amerikanske forskere.

Den ny teknik går populært sagt ud på, at flyet forbliver højere oppe i længere tid end man er vant til nu, og i stedet svæver ned mod landingsbanen med motorerne i tomgang. På den måde sparer flyet brændstof og larmer meget mindre. Test har vist, at støjen på landjorden bliver reduceret med 6 dB.

Flystøj er en af de støjgener, der hver dag fører til høretab og andre fysiske og psykiske problemer. Hvis larmen fra landende fly kan reduceres, vil det muligvis kunne være med til at løse problemet.

For øjeblikket guider flyveledere indkommende fly til et sted i nærheden af landingsbanen, hvor piloten finder en specifik radiobølge som flyet skal følge ned til landingen. Men uden at skulle investere i nyt elektronisk udstyr, kan piloten finde samme bølge højere oppe i luften, så bølgen kan følges i et langsomt svæv ned mod landingsbanen.

Uden nogen egentlig teknologisk udvikling, kan man på denne måde bruge mindre brændstof - og dermed forurene mindre - og nedbringe støjgenerne.

Kilde: www.hear-it.org