december 29, 2011

Flere stjerner med høreproblemer

Share

I sidste uge bragte vi på hoerelse info en artikel omkendte fra filmens og musikkens verden, der alle har problemer med hørelsen. Da det er sommer, finder vi det i orden at fortsætte listen over betydningsfulde mennesker gennem historien, der har lidt af forskellige former for høreproblemer.

Ronald Reagan var den første beboer i Det Hvide Hus, der fik høreapparat. Han mistede en del af hørelsen på højre øre allerede i 1940'erne ved en ulykke under optagelsen af en film. Da han som USAs præsident i 1983 blev udstyret med et topmoderne høreapparat, fik det i tusindvis af hans samtidige til at søge hjælp og, som præsidenten, afhjælpe høretab med et høreapparat.

Pave Johannes Paul II, der er overhoved for jordens ca. 1 milliard katolikker, er afhængig af sine to avancerede høreapparater for at kunne gennemføre de hellige gerninger.

Den amerikanske opfinder Thomas Edison, der blandt andet opfandt fonografen og glødelampen, led siden barndommen af nedsat hørelse.

Den engelske videnskabsmand Charles Darwin, fader til evolutionsteorien og forfatter til bl.a. "Arternes Oprindelse", nedfældede hver dag i sin dagbog både frekvens og styrke af sin tinnitus.

Den hollandske maler Vincent van Gogh menes også at have lidt af voldsom tinnitus. Flere kilder anser det for sandsynligt at tinnitusen kan have været medvirkende til, at van Gogh skar sit ene øre af.

Endelig led komponisten Ludwig van Beethoven af voldsom tinnitus fra han var 28 år gammel. En konstant hylen og susen var sammen med en stadigt dårligere hørelse tæt ved at drive ham til selvmord. Han fortsatte dog med at komponere musik, og efter at han mistede hørelsen fuldstændig, komponerede han en række mesterværker.

Kilde: www.hear-It.org mfl.