december 23, 2011

Fingrene væk fra din ørevoks

Share

Den gyldne og klæbrige masse, som hober sig op i dine øregange, skal have lov at være i fred. Sådan lyder meldingen i et sæt nye amerikanske retningslinjer for fjernelse af ørevoks.

“Ørevoks er ikke i sig selv skadeligt og behøver ikke konsekvent at blive fjernet bare fordi, det er til stede. Faktisk tjener voksen et formål. Så hvis du ikke har god grund til at fjerne det, er det bedst at lade det være,” siger Peter Roland, øre-næse-hals-læge fra University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas.

Peter Roland var formand for den gruppe læger, som på vegne af det amerikanske Otolaryngologiske Akademi for nylig præsenterede de nye retningslinjer for fjernelse af ørevoks. Det er hensigten, at retningslinjerne dels skal fastslå, under hvilke omstændigheder ørevoks bør fjernes, dels give lægerne de bedste værktøjer til selve fjernelsen af voksen.

Ørevoks gør øret selvrensende. Den dræber bakterier og beskytter og smører øregangen. Det er den korte begrundelse for, hvorfor små kirtler i denydre øregang hele tiden producerer en vandig masse, som blandes med dødt hår og hud og bliver til ørevoks.

Hvis denne automatiske produktion ikke virker normalt, eller hvis man rumsterer rundt i øregangen med vatpinde, hårnåle eller tændstikker, kan udgangen blive, at ørevoks hober sig op og blokerer dele af øregangen. Sammenpresset ørevoks kan give smerter, overtryk, kløe, lugtgener,tinnitus, øreudflåd og i ekstreme tilfældehøretab.

”Hvis man absolut vil forsøge at fjerne ørevoks, er det bedst at benytte en form for øredråber. Men hovedbudskabet er og bliver, at ørevoks har en fysiologisk funktion, og at det er bedst at lade naturen gå sin gang. Det er helt normalt og helt ok,” siger Peter Roland.

Akademiet håber nu, at retningslinjerne vil danne skole. Omkring 12 millioner amerikanere søger hvert år læge på grund af sammenpresset eller unormalt store mængder ørevoks.

Kilde: www.livescience.com