december 23, 2011

Farveblind kunstner maler gennem ørerne

Share

Farveblind kunstner maler gennem ørerne

En farveblind kunster har lært at kende forskel på farverne ved hjælp af lyd. En computer oversætter nuancerne til lyde.

Den 25-årige englænder Neil Harbisson er fuldstændig farveblind. Han kan kun se sorte og hvide nuancer. Men nu har et avanceret udstyr, der ved hjælp af et kamera ’oversætter’ farverne til lyde, givet ham en palet på 360 forskellige farver at arbejde med. Han kan ikke se dem – men han kan høre dem.

Neil Harbisson har altid tegnet, men altid kun sort/hvide tegninger; indtil han som ung kunststuderende hørte en forelæsning af en ekspert i kybernetik (videnskab om kommunikations,- styrings– og kontrolprocesser i lukkede systemer – blandt andet om, hvordan menneske og maskine kan integreres – red.)
Kybernetikeksperten faldt i snak med Harbisson efter forelæsningen og blev grebet af tanken om at kunne løse den unge kunstners problem med farver.

Løsningen blev at lave et kamera, der kunne omforme den måde, farverne reflekterer lysets stråler i forskellige frekvenser, til lyd, der kan høres i en hovedtelefon.
Den første prototype, kunne skelne seks forskellige farver, mens den nuværende model kan genkende – og gengive lyden af -360 forskellige farver.

Systemet fungerer på den måde, at man får spændt et kamera på hovedet, som opfanger den farve, men kigger på. Kameraet sender dataene til en bærbar computer, hvor frekvenserne bliver gjort langsommere og lavet om til lydbølger, som bliver sendt videre til et par hovedtelefoner.

Anordningen har haft stor betydning for Harbissons kunst, som nu er blevet hans levevej. Lige nu udstiller han i Barcelona, og til april kommer hans udstilling til London.

Kilde: www.timesonline.co.uk, 24/02/2008