april 08, 2013

Fårekyllingers superhørelse kan give bedre høreapparater

Share

Et indtil nu ukendt høreorgan hos en sydamerikansk fårekylling kan skubbe til udviklingen.

Ifølge www.medwatch.dk har forskere fra to engelske universiteter har gjort et bemærkelsesværdigt fund hos noget så besynderligt som en særlig art af fårekyllinger, der lever i bushen i Sydamerika, og som har superhørelse.

Det viser sig, at fårekyllingens hørelse er indrettet på en måde, så den kan sammenlignes med pattedyrs hørelse, og dermed også med menneskers, skriver Medwatch. Informationerne stammer fra en artikel i Science og som fagbladet Hørelsen har taget op.

Fire trommehinder

Den specielle fårekylling har fire trommehinder, to på hvert forben, men hidtil har man ikke vidst, hvordan trommehinden er forbundet med sansereceptorerne, som omdanner lydtryk til lydoplevelser. Det er der med den nye forskning ændret på.

Dr. Fernando Montealegre Zapata fra University of Lincoln I England forklarer: ”Vi opdagede, ved hjælp af blandt andet mikro-CT-skanninger, et hidtil ukendt organ, der udgør et nøgleelement i disse insekters hørelse. Organet er et væskefyldt rum, hvori den akustiske energi (lydbølger) omdannes til blandt andet den for hørelsen så vigtige elektrokemiske energi,” Det er netop denne opdagelse, der på sigt kan komme hørehæmmede mennesker til gode.

”Hørelsen hos denne art af fårekyllinger lærer os, at komplekse høremekanismer kan finde sted i selv meget, meget små ører. Vi ser altså, hvordan evolutionen har udviklet meget små effektive og sofistikerede mikrofoner. Nu skal vi så til at lære, hvordan vi kan lave det samme,” siger professor Daniel Robert, Bristol University i England.

Det fremgår ikke, hvor lang tid forskerne forventer, det vil tage at udvikle teknologien, skriver Medwatch.

Kilde: www.medwatch.dk 03/04/2013