december 07, 2011

Færre kalorier – bedre hørelse

Share

Ved forsøg på mus kan aldersbetinget høretab udsættes ved at skrue ned for kalorierne.

Eksperimenterne er foretaget af forskere ved universitetet i Wisconsin-Madison. Ved at skære 25 procent af kalorieindtaget hos mus, lykkedes det dem at aktivere enzymet Sirt3 – det er et enzym, der hjælper med at bevarehørelsen og udsættealdersbetingede høretab.

”Hvis vi kan finde frem til de faktorer, der aktiverer Sirt3, kan vi måske opnå nogle af de fordele der følger med at indtage færre kalorier – uden at vi nødvendigvis skal spise anderledes,” siger Professor Thomas A. Prolla, der er hovedforfatter bag undersøgelsen.

Sammen med sine kolleger udførte han eksperimenter på normale mus og på mus, der ikke producerede Sirt3 enzymet. I et af eksperimenterne modtog begge grupper mus en diæt, hvor kalorieindholdet var reduceret med 25 procent i en periode på 10 måneder. Begge grupper mus oplevede samme vægttab.

Selv om diæten udsatte aldersbetingede høretab i forskelligefrekvensområder hos de normale mus, virkede det slet ikke hos de mus, der ikke producerede Sirt3.

Eksperimenterne giver et fingerpeg om, hvordan en kaloriereduceret diæt kan påvirke kroppen på molekylært niveau.

”Det, der tilsyneladende sker er, at et lavere kalorieindtag får kroppen til at registrere, at den er under pres,” forklarer professor Prolla. ”Der sker forandringer i stofskiftet, som fokuserer på selvopretholdelse.”

”Vi skal finde ud af, hvad der sker i kroppen, når vi skruer ned for kalorierne. Undersøgelsen af Sirt3 er et skridt på vejen. Når vi har fundet de forskellige faktorer, kan vi gøre forskellige tiltag, som efterligner kaloriereduktionen - uden at det er nødvendigt at spise færre kalorier.”

Kilde: www.hear-it.org