december 22, 2011

EU vil have fælles lydgrænse på mp3-afspillere

Share

EU vil have fælles lydgrænse på mp3-afspillere

EU-kommissionen vil indføre en maksimal udgangsvolumen på mp3-afspillere for at beskytte brugernes hørelse.

En maksimal støjgrænse på 85 dB. Det er udspillet fra EU-kommissionen til, hvor meget lyd der må komme ud ad hovedtelefonerne på en mp3-afspiller, der er blevet købt i EU.

Forslaget kommer efter en rapport om konsekvenserne af høj mp3-musik sidste år. Her viste en undersøgelse, at op mod 10 millioner borgere i EU vil få enstøjskade af at lytte til alt for høj musik i mp3-afspillere.

EU's eksperter vil have den maksimale udgangseffekt til at være 85 dB når man køber en ny mp3-afspiller. Den enkelte bruger skal dog have mulighed for at kunne hæve maksimumeffekten til 100 dB.

Nogle af de afspillere, der er på markedet i dag, er blevet testet til at kunne spille helt op til 120 dB. Det svarer til at stå ved siden af et lettende kamply.
Selv om producenterne er forpligtet til at gøre opmærksom på de risici der er forbundet med at lytte til høj musik, er der i dag ikke nogen øvre grænse for, hvor mange dB en mp3-afspiller må yde.

Til januar begynder en to måneder lang runde til de forskellige standardiseringsenheder i EU. Kommissionen forventer at der kommer en endelig aftale på plads i foråret 2010.

Digital Europe, som repræsenterer industrien i Bruxelles, er enig med kommissionen i, at sikkerheden omkring mp3-afspillere skal forbedres. Men 85 dB er for lidt, siger organisationens talsmand, Tony Graziano.

”Løsningen skal afspejle en balance mellem sikkerhed og forbrugerens mulighed for at nyde at bruge produktet,” siger han. ”85 dB vil ikke kunne overdøve lyden af forbipasserende trafik.”

Kilde: www.bbc.co.uk, 13/12/2009