december 23, 2011

EU advarer mod mp3-høreskader

Share

EU advarer mod mp3-høreskader

Op mod 10 millioner europæere risikerer at pådrage sig varige høreskader på grund af mp3-afspillere. Det viser ny rapport fra EU.

Forskere i EUs Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks offentliggjorde i sidste uge en rapport, der sætter fokus på omfanget og konsekvenserne af høj musik i mp3-afspillere.

Ifølge rapporten er der mellem 50 og 100 millioner borgere i de 27 EUlande, der hver dag benytter sig af transportable musikafspillere – typisk i form af mp3-afspillere. Statistisk set vil mellem fem og ti procent af dem have skruet alt for højt op for lyden (over 89 dB) og lytte i mere end en time hver dag.
Det betyder, at et sted mellem to en halv og fem millioner europæere giver sig selv en høreskade som en direkte følge af den høje musik.

Komiteen bag rapporten består af 11 forskere, der har samlet materiale fra forsøg og undersøgelser fra de senere år og samlet det hele i den nye rapport, der tegner et samlet billede af mp3-afspillere og høreskader.

Rapporten konkluderer også, at det kan være en fordel at lytte til musik, hvis man skal udføre kedelige, ensformige opgaver – men at musikken ikke er befordrende i mere komplicerede situationer, hvor hjernen har brug for at fokusere på opgaveløsning.

Rapporten er bestilt af EU-kommissionen, der vil arrangere en konference i Bruxelles i begyndelsen af 2009, hvor man skal diskutere komiteens vurderinger og hvad man skal gøre for at imødegå problemerne.

Kilde: www.nytimes.com 12/10/2008 og www.videnskab.dk 21/10/2008