maj 31, 2013

Epilepsimedicin kan forhindre støj-induceret tinnitus

Share

Forskere fra University of Pittsburgh School of Medicine har i denne uge offentliggjort resultater fra et forsøg, der viser at epilepsimedicin, brugt i et forsøg på mus, viser gode resultater i forhold til at forhindre tinnitus i at udvikle sig efter udsættelse for kraftig støj.

Resultaterne blev offentliggjort i online-version af Proceedings of National Academy of Sciences, og afslører for første gang grunden til at den kroniske og til tider invaliderende lidelse opstår.

Det skønnes at 5 til 15 procent af amerikanere hører fløjtende, klikkende, brusende eller andre fantomlyde af tinnitus, som typisk er forårsaget af udsættelse for meget kraftig støj, siger ledende efterforsker Thanos Tzounopoulos, ph.d., lektor og medlem af den auditive forskergruppe ved University of Pitt School of Medicine.

"Der er ingen kur for det, og de nuværende behandlingsformer såsom høreapparater giver ikke lindring for mange patienter," sagde han. "Vi håber, at ved at identificere den underliggende årsag, kan vi udvikle effektive indgreb."

Teamet fokuserede på et område af hjernen kaldet dorsal cochlear nucleus (DCN). Fra tidligere forskning hos mus, vidste de, at tinnitus er forbundet med hyperaktivitet i DCN cellerne - de afsender impulser, selv når der ikke er nogen egentlig lyd til at opfatte. I den nye forskning tog man et nærmere kig på de biofysiske egenskaber i de bittesmå kanaler, kaldet KCNQ kanaler, hvorigennem kaliumioner bevæger sig ind og ud af cellerne.

"Vi fandt, at mus med tinnitus har hyperaktive DCN celler på grund af en reduktion i aktiviteten i KCNQ kanalerne," fortæller Dr. Tzounopoulos. "Disse KCNQ kanaler fungerer som effektive "bremser ", der reducerer ophidselse eller aktivitet i cellerne."

Tinnitusmedicinen retigabin viser resultater

I forskningen er bedøvede mus eksponeret for støj på 116 decibel, svarende til lyden af en ambulancesirene i 45 minutter. Dette ledte til udvikling af tinnitus hos 50 procent af de eksponerede mus.

Dr. Tzounopoulos og hans team testede, om et FDA-godkendt epilepsilægemiddel kaldet retigabin, som specifikt øger KCNQ kanal aktivitet, kunne forhindre udviklingen af tinnitus.

Tredive minutter inde i støjbelastningen, og to gange dagligt i de næste fem dage blev halvdelen af den udsatte gruppe givet injektioner af retigabin. Syv dage efter udsættelse for støj afgjorde holdet hvorvidt musene havde udviklet tinnitus ved at udføre en række støj eksperimenter.

Forskerne fandt, at mus, der blev behandlet med retigabin umiddelbart efter støjbelastningen ikke udviklede tinnitus. I overensstemmelse med tidligere undersøgelser, udviste 50 procent af musene, der ikke havde modtaget retigabin, tegn på tinnitus.

"Dette er et vigtigt resultat, der forbinder de biofysiske egenskaber i en kaliumkanal sammen med opfattelsen af en hørt lyd," siger Dr. Tzounopoulos. "Tinnitus er en kanalopatisygdom, og disse KCNQ kanaler udgør et hidtil ukendt mål for udvikling af lægemidler, der blokerer tinnitus hos mennesker."

Han siger også: "Sådan en medicin kan være et meget nyttigt forebyggelsesstrategi for soldater og andre mennesker, der arbejder i situationer, hvor eksponeringen for meget kraftig støj er sandsynlig. Det kan også være nyttigt i andre fantomopfattelser, såsom smerter i arme, der er blevet amputeret."

Kilde: www.upmc.com 27/05/2013 og www.dailymail.co.uk 28/05/2013